Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Οικουμενικές αξίες, συνεξέταση κειμένων













         
Ι . Να εντοπίσετε το ποίημα από το οποίο είναι εμπνευσμένη η προμετωπίδα της υποενότητας.


(α) Αφού διαβάσετε τα κείμενα και των άλλων ελλήνων δημιουργών της υποενότητας, να εξηγήσετε γιατί οι συγκεκριμένοι στίχοι είναι «εμβληματικοί».

(β)  Αν έπρεπε να επιλέξετε άλλους σημαντικούς στίχους ως επικεφαλίδα στην υποενότητα αυτή, ποιους θα διαλέγατε από τα υπόλοιπα ποιήματα; Να αιτιολογήσετε την επιλογή σας.


II.            Ποιες αξίες, ιδέες, στάσεις ή συμπεριφορές εξυμνούνται   στα τρία ποιήματα; Νομίζετε πώς είναι αναγκαίες ή όχι για τον άνθρωπο και την κοινωνία του 21ου αιώνα; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας.


III.            (α)Να συγκρίνετε την έννοια της «γενναιότητας» στο ποίημα του Καβάφη και στα άλλα ποιήματα. (β) Διαπιστώνετε καμία διαφορά στον τρόπο με τον οποίο εξαίρεται η στάση των γενναίων από τον Καβάφη σε σχέση με τους υπόλοιπους δημιουργούς; Να αναπτύξετε τις απόψεις σας.


IV.            Από πού αντλούν τα κεντρικά σύμβολα των ποιημάτων τους ο Κάλβος και ο Καβάφης και γιατί νομίζετε ότι συμβαίνει αυτό;


V.            Τι τέλος προβλέπεται για τους πρωταγωνιστές των ποιημάτων του Κάλβου και του Καβάφη; Να συζητήσετε αν αυτό κάνει τη δράση/στάση τους «μάταιη» ή αν αντίθετα υπογραμμίζει την αξία του αγώνα τους, και γιατί.


VI.            Στο ποίημα του Καβάφη και του Κάλβου το ποιητικό εγώ δε συμμετέχει στην αφήγηση.

  α)Σε ποιο γραμματικό πρόσωπο γίνεται η αφήγηση και γιατί πιστεύετε οι δύο ποιητές επέλεξαν να μη συμμετέχουν στα ποιητικά δρώμενα;

   β) Ποια διαφορά παρατηρείτε στο Θούριο;


VII.            Ο «Θούριος» και το  ποίημα «Εις Σάμον» γράφτηκαν περίπου την ίδια περίοδο.  Για ποιο λόγο,  κατά τη γνώμη σας, το έργο του Κάλβου δεν είχε τόση απήχηση όσο το έργο του Ρήγα;


VIII.            Να συγκρίνετε ως προς τη στιχουργική δομή και τα τρία ποιήματα και να γράψετε κατά πόσο  ανήκουν στην παραδοσιακή ή μοντέρνα ποίηση δικαιολογώντας την απάντησή σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.