Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2013

Κείμενα: Οικουμενικές αξίες, συνεξέταση κειμένων, απαντήσεις






II.               Ποιες αξίες, ιδέες, στάσεις ή συμπεριφορές εξυμνούνται   στα τρία ποιήματα; Νομίζετε πώς είναι αναγκαίες ή όχι για τον άνθρωπο και την κοινωνία του 21ου αιώνα; Να αιτιολογήσετε την απάντησή σας.

α) Οι αξίες που εξυμνούνται και στα τρία ποιήματα είναι η αρετή, η τόλμη, η ελευθερία, η μαχητικότητα, η γενναιότητα, η αυτοθυσία, οι υψηλοί στόχοι τους οποίους πρέπει να θέτει ο άνθρωπος στη ζωή του, η αγάπη για την αλήθεια, η ευσπλαχνία, ο σεβασμός στους άλλους (ανεξαρτήτως χρώματος, θρησκείας, ιδεολογίας ).

β) Όλα τα πιο πάνω είναι βασικά στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ο  άνθρωπος του 21ου που καλείται να ζήσει σε μια δύσκολη περίοδο γεμάτη προβλήματα και πειρασμούς.

III. (α) Να συγκρίνετε την έννοια της «γενναιότητας» στο ποίημα του Καβάφη και στα άλλα ποιήματα. (β) Διαπιστώνετε καμία διαφορά στον τρόπο με τον οποίο εξαίρεται η στάση των γενναίων από τον Καβάφη σε σχέση με τους υπόλοιπους δημιουργούς; Να αναπτύξετε τις απόψεις σας.

α) Η έννοια της γενναιότητας στο ποίημα του Καβάφη ταυτίζεται με τη διάθεση και την προσπάθεια που καταβάλλει ο άνθρωπος στη ζωή του, για να υπηρετήσει κάποιους ψηλούς στόχους που ο ίδιος έχει θέσει.

β)  Από την άλλη η έννοια της γενναιότητας στα άλλα δύο ποιήματα ταυτίζεται με τους αγώνες για ελευθερία. Aγώνες για τους οποίους ο άνθρωπος είναι διατεθειμένος να θυσιάσει τη ζωή του.


IV. Από πού αντλούν τα κεντρικά σύμβολα των ποιημάτων τους ο Κάλβος και ο Καβάφης και γιατί νομίζετε ότι συμβαίνει αυτό;


α) Από την ελληνική μυθολογία και ιστορία.

β) Επιλέγουν διαχρονικά σύμβολα των αγώνων για ελευθερία. Αφού και στις δύο περιπτώσεις, αν και ο αγώνας ήταν δύσκολος και η αποτυχία δεδομένη, επέλεξαν να πεθάνουν ελεύθεροι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.