Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Χαρακτηριστικά νεωτερικής ποιήσης


Λογοτεχνία


Χαρακτηριστικά της νεωτερικής ή μοντέρνας ποίησης

Χαρακτηριστικά νεωτερικής ποίησης

1.     Δεν υπάρχουν στροφές με σταθερό αριθμό στίχων.

2.     Η δομή βασίζεται σε άνισες στροφικές ενότητες.

3.     Ο στίχος είναι ελεύθερος: δεν έχει σταθερό αριθμό συλλαβών, δεν έχει μέτρο, δεν έχει ομοιοκαταληξία, δεν έχει ρυθμό (θυμίζοντας πολλές φορές τον πεζό λόγο).

4.     Χρησιμοποιούνται λέξεις «αντιποιητικές» (από την καθημερινότητα, από το επαγγελματικό λεξιλόγιο κτλ.). Η γλώσσα της νεωτερικής ποίησης αξιοποιεί το ύφος και τη γλώσσα του καθημερινού λόγου.

5.     Απουσιάζουν ή χρησιμοποιούνται ελάχιστα τα κύρια σημεία στίξης.

6.     Στη νεωτερική ποίηση, συνδυάζονται λέξεις και έννοιες που είναι αταίριαστες στον καθημερινό λόγο. Έτσι, οι ποιητές πετυχαίνουν να ανανεώσουν την εκφραστική δύναμη της γλώσσας μας και ταυτόχρονα να δώσουν στην ποίησή τους τολμηρό χαρακτήρα.

7.     Η νεωτερική ποίηση είναι υπαινικτική: δεν είναι εύκολη στην ερμηνεία, γιατί χρησιμοποιεί με τρόπο ανατρεπτικό τα γλωσσικά στοιχεία. Πολλές φορές δεν υπάρχει λογικός ειρμός στα νεωτερικά ποιήματα. Για να οδηγηθούμε στην ερμηνεία τους, θα πρέπει να εντοπίσουμε λέξεις-κλειδιά (συνεπώς εικόνες- κλειδιά) που συνδέουν με τη σημασία τους τις παράδοξες, φανταστικές εικόνες του ποιήματος με την πραγματικότητα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.